top of page
  • Фото автораУкладач

Лабораторно-практична:«Розвʼязування експериментальних задач на розпізнавання органічних сполук»

Обновлено: 16 апр. 2019 г.

Мета: Перевірити вміння студентів розпізнавати органічні сполуки за допомогою якісних реакцій. Закріпити знання якісних реакцій на класи органічних сполук. Продовжувати формувати навички роботи з лабораторним обладнанням і хімічними реактивами, дотримуючись правил техніки безпеки.


Обладнання і хімічний посуд: штатив з пробірками, пробіркотримач, нагрівальний прилад.


Реактиви: невідомі органічні речовини у пробірках за варіантом, метиловий оранжевий, крохмальний клейстер, універсальні індикаторні папірці, спиртовий розчин йоду в калій йодиді, свіжоприготовлений кальцій гідроксид, розчин купрум(ІІ)сульфату, натрій гідроксиду, ферум(ІІІ)хлориду.


Допуск до проведення дослідів отримують студенти, що здали усно якісні реакції, та мають їх запасаними у робочому зошиті.

Підготовка до заняття: знати якісні реакції на:

1. Ненасичені вуглеводні

2. Карбонові кислоти

3. Ацетат-іон

4. Багатоатомні спирти 5. Альдегідну групу

6. Фенол

7. Глюкозу

8. Амінокислоту

9. Крохмаль

9. Білок

а) біуретову реакцію

б) ксантопротеїнову



1. Накреслити у зошит таблицю:




Хід роботи:

Кожному студенту надається дві пронумеровані пробірки із невідомими для студента органічними сполуками.

Щоб визначити вміст цих пробірок, необхідно провести якісні реакції за наступним алгоритмом:

- для кожного досліду в чисту пробірку відливаємо 0.5-1мл речовини, яку досліджуємо, з другої пробірки також. Якщо вміст пробірки прореагував або не прореагував - заносимо у таблицю як "+" або "-".

- у разі визначення яка речовина була у пробірці, ту пробірку відставляємо, та більше дослідів с цією речовиною проводити НЕ потрібно.


Алгоритм проведення дослідів:

1. До невідомої речовини доливаємо кілька крапель метилоранжа. Якщо забарвлення змінеться на рожеве - це свідчить про присутність кислого середовища.

2. До невідомої речовини додаємо 1% спиртовий розчин йоду. Якщо утворюється темно-синє забарвлення - це свідчить про присутність крохмалю.

3. До невідомої речовини додаємо ферум(ІІІ)хлорид. Якщо виникає фіолетове або цеглясто-червоне забарвлення - відмітьте, яку речовини дослідили.

4. До невідомої речовини додайте натрій гідроксид 0,5-1мл, а потім купрум(ІІ)сульфат 2-3краплі, збовтайте. При виникненні прозорого розчину відповідного до таблиці забарвлення, визначте речовини. Якщо ж утворився осад - то якісної реакції не відбулось, продовжіть визначення речовини.

5. Так як альдегідну групу може містити також глюкоза, яка вже повинна була відреагувати як багатоатомний спирт. Тому перевіримо таку пробірку, та ту речовину, що ні з чим не реагувала на присутність альдегідної групи.


Після складання таблиці напишіть висновок: в якій пробірці яка саме речовина була визначена, як саме, за допомогою якої якісної реакції.

484 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Заняття 7. Загальні фізичні і хімічні властивості металів. Металічний зв'язок.

Хід заняття: 1. У зошит запишіть номер заняття, дату та тему. Перепишіть питання. 2. Передивіться відео до кожного з питань. 3. Прочитайте відповідні до питання сторінки та напишіть тези до пункту пл

bottom of page